Selectie eerdere publicaties

7 regiokranten: De Gelderlander, Stentor, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad,

PZC, BN/De Stem én de landelijke editie van het Algemeen Dagblad

       

       Katern Hart & Ziel

 

Kindergebit in verval - De tandarts is ongerust: steeds meer kinderen verwaarlozen hun gebit, met gaatjes tot gevolg. Er moet weer beter worden (na)gepoetst.

Jetlag - Voor elke gepasseerde tijdzone heeft je lichaam een volle dag nodig om zich aan te passen. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je straks lachend op de rug van een Thaise olifant zit?

Thermografie - Geen vrouw kijkt uit naar een borstplettende mammografie. Dan liever een pijnloze infraroodscreening. Het RIVM is bang voor een trend.

Een tegenstribbelende jongeheer - Geen man die zijn mond opendoet als ie weigert. Een groeiend aantal durft wel naar de enige mannenkliniek waar hij zonder verwijzing terecht kan. Ook minister Schippers toont interesse.

Ha, het is herfst - Niet iedereen is er rouwig om dat de herfst aantreedt. Sommige mensen ervaren het einde van de warme, onrustige zomer als een waar geschenk. Wie dan?

Wagenziekte - Wat doe je als op weg naar het zuiden vanaf de achterbank klinkt: ‘Mam, ik ben zo misselijk.’ Met een raampje opendoen, kom je niet meer weg. Probeer bij wagenziekte eens een spelletje Nintendo, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Met hulp van een robot - Oogcontact maken of een vraag stellen zijn vaardigheden waarmee veel kinderen met autisme moeite hebben. Kan een robot dan een handje helpen?

Met hulp van een robot - Wekelijks belanden 700 kinderen op de spoedeisende hulp na een val op school. Is het tijd voor valtraining of moeten kinderen meer stoeien en leren landen?

Jetlag - Voor elke gepasseerde tijdzone heeft je lichaam een volle dag nodig om zich aan te passen. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je straks lachend op de rug van een Thaise olifant zit?

Wekelijks: nieuwsbijdragen voor Hart & Ziel

Hoofdpijn - Je leven verandert in een hel als je vaak hoofdpijn hebt. Een overzicht van verschillende hoofdpijnen. En op welke doorbraak wachten wetenschappers?

Mag ik wat suiker in mijn wond? - Suiker ongezond? Dat hangt er maar vanaf. Met doodgewone suiker genas een arts zijn patiënt van een hardnekkige buikwond. De therapie lijkt omstreden, maar sommige medici zweren erbij .

Gamebochel - Steeds meer jongeren houden nek- en rugklachten over aan het gebruik van hun smartphone of tablet. Ze zouden meer houdingen moeten afwisselen om een What's Appnek te vermjden..

Gamebochel - Mensen die in hun jeugd op scouting zaten, krijgen op latere leeftijd minder te maken met psychische problemen.

Mama's bh - Ouders van nu hebben meer moeite met de seksuele opvoeding van hun kinderen dan vorige generaties. Het ongemak groeit, is te lezen in het boek Vrij(be)wijs.

Bukvet - Je buikvet vertelt meer over je gezondheid dan de weegschaal in de badkamer. En vergeet ook de Body Mass Index. Het is tijd om oma's oude meetlint weer uit de kast te halen (en zeg dat ook maar tegen je huisarts).

App tegen prikangst - Bij veel jonge kinderen zet je niet zomaar even een prik in hun arm of vinger. Een bloedafname kan dan onaangenaam verlopen. Kinderen die de speelse app Prik! gebruiken blijken minder angstig te zijn.

Beter met een neppil - Ooit werden ze gezien als neppil. Nu zijn wetenschappers juist zeer te spreken over het placebo-effect. Tien vragen over neppillen en nepbehandelingen.

Medische tatoeage - Tatoeages zijn er niet alleen als lichaamsversiering. Ze kunnen ook een ontsierend litteken wegwerken of een gereconstrueerde borst van een tepel voorzien. De eerste lichting medische tatoeëerders is afgestudeerd.

Babysit app - Geen babysitter beschikbaar en toch willen terugvallen op een betrouwbare oppas? Zoek via AirBsit. De app verovert stapsgewijs Europa.

Scanner kijkt mee - Verkeerde medicijnen krijgen toegediend als je al zo kwetsbaar in het ziekenhuis ligt. Om fouten te beperken test het Deventer Ziekenhuis de MedEye. Die informeert of het goed gaat of fout.

Katern Binnen & Buiten

 

Met een dekentje in je monument - Wil je als eigenaar van een doorsnee woning de kou buiten houden? Dan bepaal je zelf wanneer en hoe je dat aanpakt. Voor bezitters van een monument is 'even isoleren' een heel ander verhaal.

Klusklunzen - Een muurtje slopen? Een raam uitslijpen? Jaarlijks leidt doe-het-zelven in en om het huis tot 13.000 ongelukken. Het geven van goede voorlichting kan zorgen voor minder klusongevallen.

Van energielabel G naar A - In een huis met energielabel A betaal je niet alleen lage energiekosten, ook wordt je woning meer waard én vergroot je de kans op verkoop. Tijd om van G naar A te gaan.

 

Leven in een woongroep - Filosoof Marc Pauly schreef het boekje Een huis delen, hoe hou je het leuk? Hoe voorkom je conflicten? Op welke wijze bepaal je democratisch wat de groep wil? Drie personen vertellen over hun ervaringen.