Margriet

Enkele publicaties

Kom in beweging! - Bij ziekte moet je er niet aan denken! Maar hoe moe en verzwakt je ook bent, bewegen kan een geweldig medicijn zijn om sneller te herstellen. Het kan bovendien nieuws tegenslag voorkomen. Hoe kan dat?

Klein beestje, grote gevolgen - Als een teek je bijt, lop je kans op de ziekte van Lyme. Vaak blijft die aandoening beperkt tot een rode ring of vlek, maar soms ontstaan er ernstiger klachten. Waar moet je op letten? Wat kun je doen?

Kind met psychose - Zijn puberteit liep wat heftiger dan normaal, dacht ze. Tot haar zoon op zijn 23ste nog steeds vreemd gedrag vertroonde, met een enorme uitbarsting tot gevolg.

Aangezichtspijn - Op een schaal van 0 tot 10 geven ze hun pijn soms een 12. Het bundelen van alle beschikbare kennis moeten leiden tot beter afgestemde behandelingen.

Pigmentvlekken - Ze bestaan in vele soorten en maten, van sproet tot melanoom. Moet pigmentvlekken moet je extra goed in de gaten houden en welke zijn onschuldig? En kun je überhaupt voorkomen dat je ze krijgen?

Omgaan met vitiligo - Vitiligo kan vooral mentale sporen achterlaten. De een kiest daarom voor behande­ling of camouflage van de witte plekken op de huid, terwijl de ander er niet voor terugdeinst om juist de schijnwerpers op te zoeken.

Dossier: hoofdpijn - Van kortstondig ongemak tot een voortdurende pijn: hoofdpijn kent allerlei gradaties en oorzaken. Wat kun je ertegen doen?.

Verslaafd aan pijnstillers - Fantastische uitvinding, die pijnstillers. Maar wat als je ervan afhankelijk wordt om te kunnen functioneren en wat als je eraan verslaafd raakt? Hoe kom je in zo'n situatie terecht, en bovenal hoe kom je er weer uit?

Zien we het nog scherp? - Het is bijna een een-tweetje: met de jaren neemt de kans op oogproblemen toe. Een verhelderende blik op veelvoorkomende klachten. Wist jij bijvoorbeeld dat vanaf ons 40e het elastisch vermogen van de lens afneemt?

Van huid tot wond - Een sneetje hier, een schaafwond daar. De huid is in no time beschadigd. Met een goede verzorging herstelt de wond meestal voorspoedig. Toch ligt een infectie op de loer.

Schermafbeelding 2018-09-15 om 13.58.09.

Immuunsysteem - Een wondje? Ben je verkouden? Vervelend, maar geen nood. Dankzij ons immuunsysteem worden ziekteverwekkers 24/7 buiten het lichaam gehouden. Hoe werkt dat verdedigings-mechanisme? En waarom gaat soms mis?