Thuis in Italië
 

Net even dat ándere verhaal

Glooiende landschappen, een geweldige keuken. De lovende verhalen over Toscane en andere regio's in Italië zijn wereldwijd bekend.

Maar Toscane biedt méér dan de beroemde palio van Siena, de stranden van de Maremma, de musea in Florence en de zoveelste gastvrije agriturismo.

 

Warm, intensief

Met mijn gezin reis ik meermalen per jaar naar ons huis, gelegen aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Amiata, in het zuiden van Toscane. Daar hebben we sinds 2006 werkelijk kennis mogen maken met het ware hart van het land: de mensen.

 

De onderlinge contacten mogen we inmiddels warm, bijzonder en intensief noemen. Dit opent de deur naar verborgen locaties, bijzondere bijeenkomsten en nieuwe ontmoetingen.

Fotocamera

Op pad met enkele regionale butteri - de locale cowboys die het vee opdrijven? Een palio met een knipoog: door hooirollen heuvelopwaarts te duwen of door ezeltje te rijden? Een omgelegd riviertje dat jaarlijks op feestelijke wijze de stoffige straten van een bergdorp schoonspoelt? Of vooraan staan bij de doop van de jongste in het dorp? Met de camera binnen handbereik en de Italiaanse taal machtig brengen we de verhalen in beeld en taal over tot de lezers. Niet alleen in Toscane, maar óók erbuiten.

Butteri - Wilde koeien en paarden. Opstuivend zand. Bonkige koppen en elegante amazones. Het zijn de elementen van de butteri: cowboys die in het uitgestrekt gebied van de Maremma hun werk doen volgens oude tradities.

Pintata del rotolo, Montenero - Geel, groen, rood, blauw. Vier contrade telt het dorpje Montenero. Op de laatste zondag van mei dagen de sterkste mannen hiervan elkaar uit in de traditionele palio. Hoe? Door stoffige hooirollen de heuvel op te duwen.

'A Chiena di Campagna - Campagna is een bergdorpje in de Dolemieten waar op enkele zomerse zondagen het riviertje de Tenze een uurtje een aangepaste route krijgt. Het zorgt voor een vrolijke janboel, dat schoonpoetsen van de stoffige straten.

Ik zie, ik zie - Kijk niet vreemd op als je  op afgelegen weggetje een schildpad spot. En zelfs het stekelvarken - wat zijn ze groot! - schiet soms opeens uit het struikgewas te voorschijn. Dan rent ie meters ver voor de koplampen van je auto een. Alsof je eerste rang zit!

De dode vulkaan - Uitbarsten zal ie niet meer, zoveel is zeker na 180.000 jaar. Maar onder de grond is het gezellig onrustig. Meerdere heetwaterbronnen en geisers zijn rondom de 1732 meter hoge Amiata te vinden. Maar ook het leven op en rondom is rijk!

Miss Bier - Italië is het land van wijn en olijfolie. Dat klopt. Maar vergeet de thuisbrouwers niet. In Montenero ontmoeten ze elkaar begin augustus, tijdens de jaarlijkse Birragustando. Dit keer met een heuse Miss Bier-verkiezing.