Spotlight!, magazine Vitiligo.nl

Enkele publicaties

Cover maart 2019.jpg

Maart 2019 - Dankzij een in zelfbruiners verwerkte kunstsuiker krijgt de huid tijdelijk een bruine kleur. Waar let je dan zoal op, voor een optimaal effect? Verder: kun je met vitiligo geboren worden? En welke invloed heeft stress op je witte vlekken?

 Nieuwe layout!

Eindredactie maart 2018 - Het voorjaarsnummer heeft een heel nieuwe vormgeving én telt vier pagina's extra. In het hoofdverhaal aandacht voor vakantiekampen voor kwetsbare kinderen. Verder een nieuwe jongerenrubriek en nog heel veel meer!

 

Eindredactie december 2017, o.a. -

• Leo in de kleedkamer

• nieuwe meetmethode vitiligo

• Digitale strategie

• Vrijwilligersbeleid van Vitiligo.nl

• Voortaan 4 pagina's extra

 Cover Spotlight! 2 2018_edited_edited.j

Eindredactie juni 2018 - In het hoofdverhaal aandacht voor re-pigmenteren in de zomer. Een verblijf in de zon brengt de een nieuw pigment, maar een ander nog meer witte vlekken. En, deel jij jouw foto's op social media? Dit, en veel extra in het juninummer.

 

Eindredactie september 2017, o.a. -

• camoufleren van vitiligo, waarom is dat zo lastig?

• De vlekken van Vani

• Vernieuwd marketingmateriaal

• en meer persoonlijke ervaringsverhalen

• Artikelen:

Vakantiekampen - Ze bestaan er in vele soorten en maten. Sommige organisaties gaan aan de slag met thema's als pesten en vrienden maken Dan kan zo'n kamp een uitkomst zijn, waar ze kwetsbare kinderen weerbaarder kunnen maken.

Intimiteit en seksualiteit - Zijn geen onderwerpen waar iedereen even gemakkelijk over praat. En als er sprake is van bv vitiligo, dan kunnen ook factoren als een negatief zelfbeeld en schaamte een relatie beïnvloeden. Hoe kun je met die geremdheid omgaan?

Mysterieus spiegelbeeld - Tweelingen en vitiligo: er bestaan vooral veel vragen over. Soms gebeurt bij broer precies hetzelfde als bij zus. Maar andersom gebeurt ook, zoals bij de 71-jarige zussen Betty en Hanna. Bij de één ontwikkelden zich zes jaar geleden witte vlekken, bij de ander is hiervan geen sprake.

Herziening richtlijn Dermatologen werken aan een herziening van de Richtlijn Vitiligo. ''Het lastige aan de aandoening is dat die niet meetbaar is in het bloed. Over veel onderzoeksmateriaal kunnen we dus lang discussiëren.''

Veranderen van klas Na de zomervakantie veranderen sommige kinderen van school. Een spannend moment, hoe zullen de kinderen daar zijn? Een aantal ouders van kinderen met vitiligo kijken terug op die periode.

Jeuk Het was een opvallende bijvangst, tijdens een promotie-onderzoek over een ander onderwerp. Voor het eerst bleek dat 20 procent van de mensen met vitiligo jeuk ervaart.

Lichttherapie: wanneer wel/niet? - Er zijn veel vragen over lichttherapie. Waarom wordt het sommige mensen ontraden? Hoe kan het dat een ingezette behandeling bij de een wel, maar bij de ander niet aanslaat? Hoeveel sessies duurt een behandeling?

Acceptatie en zelfbeeld Niet iedereen met vitiligo slaagt erin de witte vlekken te accepteren. De grootte ervan, de locatie waar ze zich be- vinden: Hoe ontwikkelen ze zich verder? Dit soort factoren bepaalt mede of het iemand lukt openlijk te leven met de huidaandoening. Het AMC ontwikkelde een  hulpprogramma.

Cover_edited_edited.jpg

Eindredactie september 2018 - Soms verliezen mensen met vitiligo zoveel pigment dat ze nagenoeg wit worden. Met lasertherapie kun je de laatste pigmentvlekken vernsneld laten verdwijnen. Verder: jeuk is (g)een voorbode van nieuwe vlekken.

 

 Cover 4 -2018.jpg

December 2018 - Te krachtige bleekcrèmes worden niet meer verkocht als cosmetisch middel, maar nog wel ingezet tegen kwaadaardige huidtumoren. Verder onder andere: vertel jij een iemand die je heel leuk vindt kort tevoren dat je vitiligo hebt, of pas als je bloot bent?

Eindredactie juni 2017: oa - • Vitiligo & vitamine B12 en D

• Veranderen van klas

• Deze foto veranderde mijn

  leven

• De Vlekken van... Yme

• Moderner promotiemateriaal

  voor de vereniging

• Margriet: het bleek geen schimmel

Eindredactie maart 2017; o.a: 

• Mijn vlekken

• Kuren aan de Dode Zee

  of in Cuba

• Voor Jongeren!

• Spotjes

• Spot on (kinderpagina)

 • Mijn verhaal

In your face! - Non stop vinden jongeren elkaar met hun foto's, filmpjes, verhalen en likes. We kijken mee en vragen naar een reactie achter die beelden.

Vitamines B12 en D - Ze duiken af en toe op, de goedbedoelde adviezen over het gebruik van vitamine B12 en D. 'Bestrijd het lage gehalte ervan en je hebt een prachtmiddel om vitiligo te bestrijden. Of worden ondoordacht nu wat zaken door elkaar gehaald?

Schildklier ''De screening op schildklier-aandoeningen bij vitiligopatiënten hoeft niet bij iedereen plaats te vinden. Promovenda Marije Kroon vertelt over haar onderzoek naar pigmentstoornissen.

Nieuwe aanmaak pigmentcellen - Er bestaan verschillende methoden om de aanmaak van nieuwe pigmentcellen te stimuleren. Eén ervan is mini-grafting, waarbij tientallen pigmentcellen worden getransplanteerd naar het te behandelen gebied.

Vitiligo, zon en vitamine D - Ook als je vitiligo hebt, kun je gewoon de zon in. Toch rapporteren sommige leden van de LVVP dat ze het advies hebben gekregen om met de witte plekken weg te blijven uit de zon. Een onterecht advies. Net als iedereen kun je gewoon de zon in. Zorg er alleen voor dat je huid niet verbrandt.

Online cursus - Voor sommige mensen is vitilogo méér dan alleen een huidaandoening. Ze ervaren ook schaamte of ongemak. Worden boos of verdriet. Het Huidfonds ontwikkelde de online cursus Kwaliteit van Leven, om beter om te leren gaan met de gevolgen van hun ziekte.

Nieuwe meetmethode Dermatoloog Nanja van Geel werkt aan een internationaal geaccepteerd scoresysteem om de ernst en uitgebreid van vitiligo te beoordelen. 

Dermatoloog Stenveld ''Niet de patiënt moet mondiger worden, juist artsen moeten van hun troon afkomen. Juist mensen met vitiligo voelen zich vaak niet erkend.''

Tatoeages - Tweelingen Achter iedere tatoegage zit vaak een heel verhaal. In combinatie met vitiligo is dat niet anders.Dat leidt ook tot vragen in de voorbereiding: wat doet zo'n tattoo met mijn huid? We vroegen het aan  leden: waarom zette jij deze stap? Of waarom juist niet?

Tatoeages - Tweelingen Achter iedere tatoegage zit vaak een heel verhaal. In combinatie met vitiligo is dat niet anders.Dat leidt ook tot vragen in de voorbereiding: wat doet zo'n tattoo met mijn huid? We vroegen het aan  leden: waarom zette jij deze stap? Of waarom juist niet?

Mijn Moment Onherkenbaar staat Shurby (55) op de foto die prijswinnend bleek. 'Deze foto draait niet om mezelf. Het gaat niet om mijn gezicht en ogen, maar om de vitiligo. Ook blijft met deze foto het mysterie bestaan wie die man nou werkelijk is.

P08- mspr-20180723-Habiba Moussaoui 021_

Helemaal wit Soms verliezen mensen met vitiligo zoveel pigment dat ze nagenoeg wit worden. Zo'n metamorfose kan grote gevolgen hebben voor de eigen identiteit en het zelfvertrouwen. Om de laatste pigmentplekken versneld te laten verdwijnen, kan worden gekozen voor een laserbehandeling.

Foto P18.jpg

Nieuwe blacklight Om het verloop van vitiligo sneller en nauwkeuriger in beeld te kunnen brengen, werkt de SNIP nu met een nieuwe blacklight-lamp. Waarom krijgt die lamp de voorkeur boven de vertrouwde Wood's lamp?